Cooking time

ASAM PEDAS




aSam pEdas..oranG joHor..oRang mElaka..itulah menu wajib setiap minggu..sodap gitu..nak masaknye pun  tidaklah susah. Sama macam masak kari, gulai dan asam rebus...hmm....apa beza asam rebus dan asam pedas eik....(trademark orang johor).jOm kiTa saMa-sama tenGok ye saHabat-saHabat..


ASAM PEDAS


BAHAN-BAHAN

  • minyak masak
  • ikan pari 1 ekor (ikan lain pun boleh)
  • cili giling 3@4 sudu besar (ikut citarasa)
  • 5 ulas bawang merah
  • 1 ulas bawang putih
  • 1 inchi halia
  • 1 keping asam keping
  • air asam separuh cawan (bukan gelas tau..)
  • 2 sudu camca garam
  • sayur-sayuran : bendi, tomato, bunga kantan
  • daun kesum 10 batang



CARA-CARAnyee...

  1. Bersihkan ikan dulu..<remind:jgn dok basuh ikan ngan sabun sudah..keh3..>
  2. Tumbuk @ blender semua bwg merah, putih dan halia.
  3. Panaskan minyak dalam periuk sederhana.Minyak tu agak2 tertutup dasar periuk dah le..klu ngah diet..kurangkan pun boleh.
  4. Bila minyak dah panas, masukkan bahan-bahan yang dah ditumbuk tadi..dengan asam keping.kecikkan api.tumis sampai naik bau. masukkan garam halus 2 sudu camca.
  5. Pas tu, korang masukkan cili giling.
  6. Agak2 cili kering dah naik bau..jgn hangus plak.terus masukkan air asam.tunggu mendidih sedikit. kemudian, masukkan ikan.
  7. Masukkan air sampai ikan tenggelam.jgn banyak2, nanti tak kow asam pedasnye..tgu sampai ikannye masak..
  8. Kalau nak letak sayur-sayuran, ikan dah masak baru masukkan sayur. Masukkan sayur, tak payah lama-lama. nanti khasiatnye hilang. 1 minit udah le..
  9. Akhirnya, nak kasi wangi. letak la daun kesum. pergh..kaw3..nyela..
ha!senangkan...apa beza asam pedas dan asam rebus???
asam pedas : bahan-bahannye ditumis
asam rebus : tak yah tumis..letak semuanye dalam air rebus..

<bukan susah pun masak..sama je bahannye..SELAMAT MENCUBA!! (^_^)>








No comments:

Post a Comment